Ny mattrend från utlandet "Köttbullar" Vi jobbar med löpsedlar och bildhantering på skolan. Hur skulle en löpsedel se ut om den var från 1700 -1800 talet ? Vilka rubriker skulle vi se då? Segerglädje ! Sverige besegrar Ryssland vid Narva 1700. Pesten härjar i Stockholm flera döda. Sverige i sorg Carl von Linné Död i ett slaganfall, klockan åtta på morgonen den 10 januari Uppsala 1778 1799 Vintersmocka Extremt kall vinter, missväxt, dyrtid och kravaller i flera städer ! 1800 Sverige har nu 2,3 miljoner invånare. Köttbullen nämns för första gången i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754 men den började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade arbetet. Köttbullen i sig finns i många matkulturer och det är väl serveringen med gräddsås och lingon som sätter den svenska prägeln på maträtten. Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot, I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök. Stora kokboken från 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar http://blogg.scan.se/2010/03/17/kottbullens-historia/ |
onsdag 1 februari 2017
Köttbullen, en ny mattrend .
k förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blevnligunderlättade arbetet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sagan om ringen utställning
Ä r det långt kvar? frågade Bilbo , morgon dimman hade lättat och björnravinen låg långt bakom dem. Vi är framme nu viskade Frodo, Titta ser...
-
Det är inte så svårt som man kan tro, ost har man gjort i alla tider det är först nu vi har glömt bort detta hantverk . Så här gör jag. anvä...
-
🔶 Pressa dom till apelsinjuice och mota vinterförkylningen på dörren . 🔶 Det finns inget bättre än färskpressad apelsins juice . och istäl...
-
Önskar jag er alla En mysjul En härlig mysjul med massor av goda traditioner på bordet och spännande gå...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar