Hittade en kaffepanna på loppis för 25 kr den hade kostat 50 kr men var nedsatt för ingen ville ha den.
Otroligt vad värdet på saker går upp och ner. På 70 talet var det höga priser på kopparföremål. Alla ville ha glänsande koppar hängandes på köksväggen och föremålen var så eftertraktade att det lönade sig att förfalska kopparföremål så dom såg äldre och slitna ut.
Jag vrider och vänder på min kaffepanna och undrar hur gammal den kan vara. Den har en fals i botten för att ställas i en vedspis. Innan 1870 kokade man sitt kaffe över öppen eld och då var pannorna försedda med tre ben. Men i och med järnspisens genombrott, försågs pannorna med en fals, en kant, som gjorde att man kunde ställa ner pannan i en av spisringarna.
Det har brutits malm i Falu koppargruva sedan 1200-talet. Men det användes mest till mynt och tillverkning utav mässing, Och det var inte förrän på 1780-talet man började forma och foga ihop kopparplåt till bruksföremål. Det är nämligen så att koppar är mycket giftigt! Koppar som ska användas måste vara förtennad inuti.
På 1800-talet var nästan alla köksföremål i koppar.
Jag hittar en märkning på kaffepannans handtag B Skellefteå 2,5 liter. Och söker på nätet efter information.
Metallvarufabrik |
W Bäcklunds Metallvarufabrik AB i Skellefteå
Hittar en person som berättar att han har jobbat där som ung. Sigurt Lindberg som började där som 18 åring 1922. Med 15 kr i veckan. Varje morgon kl 7 ,00 till 17,30 på kvällen. Med en veckas semester per år.
Metallvarufabrik |
-Det var hårt och smutsigt jobb, vi hade bara ett enda litet handfat att tvätta sig i Berättar Sigurd . Kopparplåtarna anlände med båt från Finspång.Det var tunga lådor att frakta.
Avlastning utav kopparplåtar |
Fram till 1941 tillverkades alla föremål i koppar på fabriken i Skellefteå. Vattenhinkar, diskbaljor, grytor och kaffepannor, Sedan upphörde koppartillverkningen på grund av andra världskriget där den värdefulla kopparen gick till krigsindustrin och inte bara till Svensk krigsindustri .
Citat ifrån Bloggen Ölandsvindar Vår väns pappa hade försörjt sig och familjen som uppköpare och försäljare av diverse varor. Någon gång mitt under det brinnande andra världskriget blev han kontaktad av en representant för tyskarna som ville köpa upp koppar till krigsindustrin mot en mycket rejäl betalning. Han lyckades snabbt köpa upp en mängd kopparföremål av allmänheten,som förstås alla behövde pengar och nu väntade han på mannen som skulle komma dagen efter och hämta alltihop. Han såg framför sig hur familjens försörjning var räddad för lång tid framöver. Nästa dag kom, ingen uppköpare dök upp och drömmen gick i krasch. Familjen blev sittande med en stor mängd föremål som senare delats bland syskon och syskonbarn Källa:Ölandsvindar.
Sverige exporterade inte bara malm till Tyskland under kriget.
http://spanskavillan.blogspot.se/2015/01/koppar.html
Sverige exporterade inte bara malm till Tyskland under kriget.
http://spanskavillan.blogspot.se/2015/01/koppar.html
Och efter kriget började företaget med aluminium istället för koppar.
Nu sitter jag med en gammal värdelös kaffepanna som inte går att koka kaffe på. Värdelös i penningvärde men inte i historia och skönhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar