Med reservation att det fortfarande finns några som fortfarande äter detta och älskar att tala om hur gott det är efter varje tugga .
Paltbröd med fläsk. Smakar som du har svår tandköttsblödnig och känslan av slemmigt frysskadat blött bröd på tungan är påtaglig.
INGREDIENSER:
1 förpackning paltbröd
vatten
salt (ca 1-2 tsk per liter vatten)
kryddnejlikor (ca 5 st per liter vatten)
matolja
ljus sirap
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lätt saltat vatten tillsammans med kryddnejlikorna.
2. Häll lite matolja i kokvattnet så klistras inte brödbitarna ihop.
3. Bryt brödet i mindre bitar, lägg i och koka i 8-10 minuter.
4. Häll över det kokta brödet i ett durkslag
5. Låt vattnet rinna av ordentligt.
6. Se till så att inga kryddnejlikor finns kvar i brödet.
7. Ringla över och smaksätt med några matskedar ljus sirap.
8. Servera på traditionellt vis med knaperstekt rimmat fläsk och en vanlig vitsås. https://favoritrecept.blogspot.com/2007/03/paltbrd.html
Inokta grisfötter (Ätes med händerna)
En kall rätt där broskbitarna är påtaglig och okryddad naturlig fläskgele som du sörplar i dig som om det vore en kräfta.Grisfötter ger en kraftig smak av svin.
Ingredienser
1 delad grisfot
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
En massa salt (typ 2 msk)
Rödbetor
Gör så här
Raka fötterna fri ifrån hår med en vanlig engångshyvel. skrubba och skölj halvorna väl.
och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2011/february/grisfot-med-grisfotsgele-och-rodbetor.html |
Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3−4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Servera grisfötterna med rotmos, rödbetor och/eller rödkål. Det är gott att droppa lite ättika över som smaksättning.
Tips 1:
De kokta grisfötterna kan gratineras i 200° ugn med ett täcke av senap och ströbröd.
Tips 2:
Gör en grisfotsaladåb, en klassiker på julbordet. Plocka bort de största benen medan grisfötterna är varma. Lägg fötterna med skinnsidan utåt i en skål. Sila spadet. Häll på kokspad tills fötterna är täckta. Ställ skålen kallt. Aladåben stelnar av det naturliga gelatinet i spadet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar